Varför ska jag kastrera min katt?


Katter som inte ska användas i avel bör kastreras, dels för att undvika oönskade kattungar och dels för att undvika de problem som okastrerade katter kan ge både för ägaren och grannar. Kastrerade katter blir lugnare, jämnare i humöret, mer tillgivna och lekfulla.
Vid tidig kastrering av honkatter undviker man dessutom risken för juvertumörer.

Katter kan bli könsmogna redan vid 4 månaders ålder. Kastration rekommenderas numera från 4-6 månaders ålder.
Den enda nackdelen med att kastrera sin katt är att ämnesomsättningen sjunker samtidigt som katten blir mer intresserad av mat. För att inte katten ska bli överviktig är det därför klokt att gå över till ett foder för kastrerade katter.

Kastrering av hankatt
När hankatten blir könsmogen får urinen en frän lukt och katten kan börja markera revir genom att ”spraya” (urinmarkera) på föremål både inom- och utomhus. Det är inte heller ovanligt att hanen även bajsar inomhus för att markera sitt revir.
Den 15/6 2020 kom en ny lag som säger att hanar som vistas fritt utomhus måste vara kastrerade. En okastrerad hane ger sig ofta av på långa vandringar efter honor att para sig med och hamnar ofta i revirsstrider. Slagsmålen leder inte sällan till sår eller bölder som ofta kräver veterinärbesök för att åtgärdas.
Okastrerade hanar bidrar till oönskade kullar och är svåra att hålla inne då drifterna leder till rastlöshet och urinmarkeringar. Okastrerade, frigående hankatter har en låg medellivslängd eftersom de ofta förolyckas.


Kastrering av honkatt
En honkatt kan bli könsmogen redan från 4 månaders ålder. Honkatter löper vanligen under 1 vecka med 3 veckors intervall, det första löpet är ofta så diskret att man inte märker något. När honan löper blir hon orolig och jamar/skriker, rullar sig och ålar på golvet med hög bakdel och kissar ofta på fel ställen. Honkatter som löper upprepade gånger tappar hull och kondition och riskerar att må mindre bra av stressen av att leta efter en hankatt att para sig med. Har du en könsmogen utekatt är risken stor att honan blir dräktig med en oplanerad kull kattungar som följd. En honkatt som är yngre än ett år är alldeles för ung för att bli mamma. Den 15/6 2020 kom en ny lag som säger att honor som vistas fritt utomhus måste vara kastrerade eller på annat sätt förhindrade att bli dräktiga. P-piller är inget bra alternativ till kastration. P-piller förhindrar löp, men medför en ökad risk för juvertumörer och livmoderinflammation. Ju längre tid en honkatt får p- piller desto större blir risken att hon får juvertumörer eller livmoderstörningar. Det finns inga vetenskapliga belägg för att en honkatt skulle må bättre av att få en kull före kastrering.


Visste du att...

...det finns ca 150 000 hemlösa katter i Sverige.

...en honkatt kan föda 15-20 kattungar per år. Man brukar prata om ca 120 kattungar per hona under hennes livstid.

...de flesta kattungar som föds hemlösa inte överlever väder, vind och bristen på föda. Dessutom drabbas de ofta av svåra parasitangrepp och skador och går därför en plågsam död till mötes.

...medellivslängden för en hemlös katt är 2 år.

...studier visar att kastrerade katter lever längre, har bättre hälsa och mer sällan drabbas av skador.

...risken för juvertumörer minimeras om man kastrerar honkatten.

...kastrerade katter revirmarkerar i mindre omfattning, vilket underlättar att hålla hankatter som husdjur.