Hur går en adoption till?


Vår förening har inget katthem utan använder uteslutande jourhem där vi placerar våra katter. Ett jourhem är ett helt vanligt hushåll som öppnar sitt hem för en katt i nöd. Katten lever under sin tid i jourhemmet som en familjemedlem och stannar där tills den blir adopterad. Vi har jourhem från Göteborg i norr till Varberg i söder. När man besöker katten gör man det alltså i jourhemmet.

Alla katter hos Djurskyddet Norra Halland kostar 1800:-.

Katter äldre än 6 månader är vid tidpunkten för adoption kastrerade, vaccinerade en gång, id-märkta och avmaskade.

Kattungar yngre än 6 månader är vid tidpunkten för adoption grundvaccinerade, id-märkta och avmaskade.


När vi adopterar ut våra katter söker vi alltid det hem som passar varje enskild katt bäst. Alltså har vi ingen kölista och tillämpar inte heller "först till kvarn", vi försöker helt enkelt att matcha ihop katten med rätt hem. Får du inte adoptera ena gången innebär det alltså inte att du inte får göra det nästa gång heller. Till nästa katt kanske du är precis rätt!

Många av våra katter har en jobbig bakgrund och ogillar oftast att sitta i en bur och att åka bil. Därför söker vi alltid adoptörer inom vårt närområde för att undvika långa och stressande bilresor. Bor du mer än 1,5-2 timmars bilresa från jourhemmet där katten finns så hänvisar vi er till en kattförening i ert närområde istället. Vid adoption ska katten köras raka vägen med bil till sitt nya hem.

Du blir utvald att besöka en adoptionsklar katt genom att först göra en ansökan via formuläret "Intresseanmälan om adoption".
När du blivit utvald så besöker du först katten och åker sedan hem och sover på saken. Senast kl 12 dagen efter besöket meddelar du om du vill adoptera eller ej. Jourhemmet och styrelsen fattar därefter beslut om adoptionen ska fullföljas. Denna procedur har vi för att ditt beslut om adoption ska vara väl genomtänkt och att jourhemmet ska ha en chans att meddela styrelsen om något inte kändes bra vid besöket. Det händer dock extremt sällan att vi avbryter adoptionen, när det sker är det nästan uteslutande efter besök hos de blyga o försiktiga katterna där personkemi och förståelsen för en sådan katt är A och O för att det ska bli bra.

Ibland  låter vi flera intresserade adoptörer få träffa katten i jourhemmet, därefter tar vi i samråd med jourhemmet ett beslut om till vem katten blir adopterad.

När du har besökt katten och blivit godkänd att adoptera behöver du TINGA den. Det gör du genom att betala in 500:- via Swish till 1233944048 eller till postgirot 89874-2. Skriv TINGA och kattens namn i meddelanderutan så att vi vet vilken katt det gäller. Avgiften återbetalas inte om du ångrar dig men dras naturligtvis av på adoptionskostnaden så att det återstår 1300:- att betala vid adoptionstillfället